Головна
  Про журнал
  Редакційна колегія
  Етична політика журналу
  Вимоги
  Архів
  Підписка
  Контакти
  Колонка редактора
  Партнери
  Оголошення
 
 
2014, № 1

Глоба О. П., Полулященко Ю. М, Білоус В. Н. Програма соціалізації осіб з порушеннями опорно-рухового аппарату

Глоба ОП., доктор педагогічних наук, доцент, професор кафед­-ри ортопедагогіки та реабілітології Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М. П. Дра­гоманова.

Полулященко Ю. М., кандидат педагогічних наук, голова Луганської обласної ради добровільно-спортивного товариства „Спартак”.

Білоус В. М., магістр державного управління, голова Станично-Луганської районної ради.

Анотація
У статті розглянуто питання теорії і практики психофізичної реабілітації та соціалізації осіб з порушеннями опорно-рухового апарату.
Спираючись на аналіз сучасного стану справ щодо соціалізації осіб з обмеженимипсихофізичними можливостями в Україні, вивчення практичного досвіду діяльності центрів ранньої реабілітації дітей-інвалідів та центрів професійної реабілітації інвалідів, базового законодавства, яке регламентує відповідну діяльність цих установ, а також орієнтуючись на науково-теоретичний аналіз інновацій досвідчених вітчизняних та зарубіжних педагогів-науковців і практиків у галузі соціального захисту інвалідів, авторами визначено педагогічні умови забезпечення ефективності комплексної реабілітації та соціалізації осіб з порушеннями опорно-рухового апарату.

Ключові слова: психофізична реабілітація, соціалізація, інклюзія, інтеграція, медико-психолого-педагогічний супровід.

Література

  1. Глоба О. П. Регіональне реабілітаційне середовище як фактор соціалізації дітей і молоді з обмеженими психофізичними можливостями : монографія / Олександр Петрович Глоба. – Краматорськ : ДДМА,2011. – 348 с.
  2. Синьов В. М. Нова стратегія розвитку корекційної педагогіки в Україні / В. Синьов, А. Шевцов // Дефектологія. – 2004. – № 2. – С. 6.
  3. Тесленко В. В. Теорія і практика соціально-педагогічної підтримки дітей з обмеженими можливостями в промисловому регіоні : дис. ... д-ра пед. наук : 13.00.05 / Тесленко Валентин Вікторович. – Луганськ, 2007. – 513 с.
  4. Шевцов А. Г. Освітні основи реабілітології : монографія / А. Г. Шевцов. – К. : „МПЛеся”, 2009. – 483 с.

Повний текст (PDF)...>>

 
 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012 – 2014